Mam problem z akwarium

Tutaj umieszczamy ważne informacje związane z funkcjonowaniem forum

Mam problem z akwarium

autor: BigBull » 14 mar 2019, 20:14

Posiadam akwarium 54 l wodę wymieniam co miesiąc, mam problem z utrzymaniem rybek. Po miesiącu rybki zdychaja. Stosuje preparaty do uzdatniania wody i nawozy do roślin, nie wiem w czym robie błąd, proszę o pomoc po więcej informacji proszę pytać
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2019, 20:11
Lokalizacja: Cmolas
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: BigBull » 14 mar 2019, 20:16

Mam 7 neonek, 4 żałobniczki i 4 inne rybki podobne do żałobniczek
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2019, 20:11
Lokalizacja: Cmolas
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: Bieta » 14 mar 2019, 20:26

Napisz więcej o akwarium, sposobach podmianek wody. Zrób testy wody, ile NO2, NO3, jakie pH. A najlepiej wrzuć zdjęcia akwarium.
Sadząc po obsadzie, tu jest za ciasno dla tylu ryb. Te rybki powinny pływać w co najmniej112 litrowym, a nawet w 200 litrowym. akwarium
  • 1

Niby nie ma ideałów, a jednak jestem.
Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 1816
Rejestracja: 24 lut 2016, 23:16
Lokalizacja: Białystok, Wysoki Stoczek
Reputacja: 337
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: jurkin » 14 mar 2019, 20:32

BigBull pisze: wodę wymieniam co miesiąc

Całą? Jaka jest filtracja?
  • 0

Często zagląda
 
Posty: 127
Rejestracja: 20 wrz 2017, 22:27
Lokalizacja: Gródek
Reputacja: 34
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: BigBull » 14 mar 2019, 21:29

1/3 wody w akwarium zostaje wymieniona, woda zostaje dzień wcześniej nalana do wiadra by chemikalia odparowaly
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2019, 20:11
Lokalizacja: Cmolas
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: BigBull » 14 mar 2019, 21:31

W zoologicznym powiedzieli że tyle ryb odpowiada do takiego akwarium
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2019, 20:11
Lokalizacja: Cmolas
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: Bieta » 14 mar 2019, 22:21

BigBull pisze:W zoologicznym powiedzieli że tyle ryb odpowiada do takiego akwarium


Mając swoje doświadczenia, nie sugerowałabym się tylko tym, co powiedza w sklepie zoologicznym. Moim zdaniem, akwarium jest za małe na taką ilośc ryb (tak jak pisałam we wcześniejszym poście). A neonki- to ryby stadne, więc wyapadałoby ich mieć powyżej 10 sztu, idelnie byłoby 20 sztuk (ale nie w 54 litrach).
  • 0

Niby nie ma ideałów, a jednak jestem.
Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 1816
Rejestracja: 24 lut 2016, 23:16
Lokalizacja: Białystok, Wysoki Stoczek
Reputacja: 337
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: Bieta » 14 mar 2019, 22:29

BigBull pisze:1/3 wody w akwarium zostaje wymieniona, woda zostaje dzień wcześniej nalana do wiadra by chemikalia odparowaly


Akwarium jest małe, 54 litrowe, podmiankę robisz rzadko, bo raz w miesiącu, do tego zlewasz 1/3 wody- czyli maksymalnie zmieniasz warunki życia ryb, zaburzasz całą biologię w zbiorniku. Jeszce napisz w jaki sposób płuczesz , czyścisz filtr- jeśli pod kranówą- to kolejny błąd. I podejrzewam, że to jest główna przyczyna straty Twoich rybek.
Postaraj się robic cykliczne, ale stałe podmianki wody, najlepiej raz w tygodziu 5-7 litrów wody tylko. Tyle w zupełności wystarczy. Ja np leję od razu kranówkę o temperaturze zblizonej do wody w akwarium, czyli w granicach 26- 29 stopni (zależy wktórym akwarium, bo mam ich kilka).
  • 0

Niby nie ma ideałów, a jednak jestem.
Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 1816
Rejestracja: 24 lut 2016, 23:16
Lokalizacja: Białystok, Wysoki Stoczek
Reputacja: 337
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: adams2121 » 15 mar 2019, 00:19

BigBull pisze:W zoologicznym powiedzieli że tyle ryb odpowiada do takiego akwarium

Zmień zoologiczny - tu wciskają ci kit aż uszami wychodzi.

Natomiast moim zdaniem - większe szkło . Dodatkowo masy roślinnej żywej jak najwięcej do akwarium .
Wyrzuć rzeczy niepotrzebne - uzdatniacze , preparaty i inny chłam który ktoś ci wcisnął.

Opisz filtrację ,oświetlenie ,warunki które zrobiłeś dla ryb .
Wtedy można będzie coś więcej napisać .
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 5270
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 836
GG: 0

Re: Mam problem z akwarium

autor: BigBull » 15 mar 2019, 07:10

Mam dużo roślinności praktycznie jest ona w każdym kącie w akwarium , oświetlenie jest jako świetlówka led słoneczna, poniewaz zepsuła mi się oryginalna, mam termometr i wskazuje on zawsze temperature 25 stopni
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2019, 20:11
Lokalizacja: Cmolas
Reputacja: 0
GG: 0

Następna

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
cron
Reputation System ©'