22L - nieśmiały powrót do akwarystyki ?
22L - nieśmiały powrót do akwarystyki ?
W "przywitaniu" napisałem już całą historię, no cóż, 50 lat minęło - powrót do młodzieńczych pasji..
Zbiornik będzie miał wymiary: 26x35x26h cm - ok.22L użyteczne (tyle wygospodarowałem miejsca na moim biurku a poza biurkiem minie wolno
Planuję: podłoże Amazonia 1 normal (2cm z przodu,8cm z tyłu), trochę wymoczonych korzeni (kupione twarde egzotyczne) i trochę mikro roślinek („trawnikowate”, mchy na korzeniach i trochę wypełniających z tyłu i na rogach - ok. 50% przestrzeni docelowo), kubełek sunsun 604b, grzałka 25W, lampka Cihirin C2...
W przyszłym tygodniu odbieram zbiorniczek i nie chcę od razu "porażki", chociaż liczę się i z taką ewentualnością (Bo wiem, że ta nano objętość, będzie baaaardzo kłopotliwa...)
Mam wodę z własnej studni "głębinowej" (niestety nie wiem dokładnie jakiej głębokiej - odziedziczona) - woda na pewno bez chloru ale muszę pobadać skład
Może początkowo, będę używał jakiejś "stabilnej" mineralnej/stołowej/źródlanej z marketu ?
A może najlepiej te ~30L „zrobić” z destylowanej (akumulatorowej czy żelazkowej czy obojętne ?) + "jakiś" mineralizator ?
Na razie bez żadnych „żyjątek”, niech się wszystko trochę „rozkręci”.
Jak będzie „bezpiecznie” to planuję kilka Microrazbór Kubotai, może jakieś krewetki i ślimaczka do „sprzątania” ?
Od dwóch tygodni moczę/wymieniam wodę w wiaderku z korzeniami z włączonym filterkiem i grzałką. To był dobry pomysł bo mocno się „zasyfiło” wiaderko a nie nowe akwarium
... Od dwóch miesięcy przeglądam „internet" i duuuużo YT i już mam "mętlik" w głowie
Zbiornik będzie miał wymiary: 26x35x26h cm - ok.22L użyteczne (tyle wygospodarowałem miejsca na moim biurku a poza biurkiem minie wolno
Planuję: podłoże Amazonia 1 normal (2cm z przodu,8cm z tyłu), trochę wymoczonych korzeni (kupione twarde egzotyczne) i trochę mikro roślinek („trawnikowate”, mchy na korzeniach i trochę wypełniających z tyłu i na rogach - ok. 50% przestrzeni docelowo), kubełek sunsun 604b, grzałka 25W, lampka Cihirin C2...
W przyszłym tygodniu odbieram zbiorniczek i nie chcę od razu "porażki", chociaż liczę się i z taką ewentualnością (Bo wiem, że ta nano objętość, będzie baaaardzo kłopotliwa...)
Mam wodę z własnej studni "głębinowej" (niestety nie wiem dokładnie jakiej głębokiej - odziedziczona) - woda na pewno bez chloru ale muszę pobadać skład
Może początkowo, będę używał jakiejś "stabilnej" mineralnej/stołowej/źródlanej z marketu ?
A może najlepiej te ~30L „zrobić” z destylowanej (akumulatorowej czy żelazkowej czy obojętne ?) + "jakiś" mineralizator ?
Na razie bez żadnych „żyjątek”, niech się wszystko trochę „rozkręci”.
Jak będzie „bezpiecznie” to planuję kilka Microrazbór Kubotai, może jakieś krewetki i ślimaczka do „sprzątania” ?
Od dwóch tygodni moczę/wymieniam wodę w wiaderku z korzeniami z włączonym filterkiem i grzałką. To był dobry pomysł bo mocno się „zasyfiło” wiaderko a nie nowe akwarium
... Od dwóch miesięcy przeglądam „internet" i duuuużo YT i już mam "mętlik" w głowie
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 11:55 przez Strusiu71, łącznie zmieniany 3 razy
Marcin
zbiorniczek: 26x35x26h cm (22L)
- Nowy na forum
- Reputacja: 9
- GG: 0
Re: 22L - nieśmiały powrót do akwarystyki ?
...Czy jest szansa, że w filterku na gąbeczkach zacznie się już jakieś "dobre życie" budować ? Czy lepiej "zdezynfekować" (czym ?) aparaturę po tym "dojrzewaniu" korzeni ?
- 0
Marcin
- Nowy na forum
No dobra ale ja bym zaczął inicjować życie w akwarium a nie w wiadrze
Mam też głębinówkę i na tej wodzie jadę - u mnie akurat ma całkiem niezłe parametry.
Zbadaj podstawowe rzeczy: twardości KH i GH, oraz pH.
Podłoże: jeśli nie planujesz mega roślinniaka, to na cholerę tam ta Amazonia - stawiaj na prostotę,
chyba że masz plan o którym nie napisałeś.
Tak czy siak, zbiornik dla kilku małych razborek może być za mały, nie ma się nawet gdzie rozpędzić
Widziałbym tam Bojownika albo kilka krewetek, bo strasznie mały.
Mam też głębinówkę i na tej wodzie jadę - u mnie akurat ma całkiem niezłe parametry.
Zbadaj podstawowe rzeczy: twardości KH i GH, oraz pH.
Podłoże: jeśli nie planujesz mega roślinniaka, to na cholerę tam ta Amazonia - stawiaj na prostotę,
Tak czy siak, zbiornik dla kilku małych razborek może być za mały, nie ma się nawet gdzie rozpędzić
Widziałbym tam Bojownika albo kilka krewetek, bo strasznie mały.
- 1
thaz pisze:No dobra ale ja bym zaczął inicjować życie w akwarium a nie w wiadrze
Ale akwarium odbieram dopiero we wtorek a chciałem aby korzonki się namoczyły i wyczyściły.
thaz pisze: Podłoże: jeśli nie planujesz mega roślinniaka, to na cholerę tam ta Amazonia - stawiaj na prostotę,
Kurcze, sam jeszcze nie wiem. Teraz jest tyle możliwości ! Ale nie zaszkodzę "tą" Amazonią ? Bo na razie jakieś mchy i epifity na korzeniach ale jak by mi było mało to będę mógł "powtykać" coś większego ?
Te małe zielone Kubotai, według opisu mają ok 1,5cm długości... Może nie będzie im za ciasno ? Bojowników jakoś... no nie darzę estymą... a krewetek kilka - z pewnością...
Dziękuję za uwagi !
Muszę ten mały zbiorniczek ładnie ogarnąć to może moja małżonka pozwoli na coś większego
- 0
Marcin
- Nowy na forum
Strusiu71 pisze:Ale nie zaszkodzę "tą" Amazonią ?
Przy tak małym baniaczku i roślinach epifitycznych, nie będzie miało co pobierać "dobroci" z podłoża, a oddawać to "dobro" będzie, ktoś to zagospodaruje, a tym kimś będą glony, myśl o szybkorosnących prostych chwastach z ewentualnymi częstymi sianokosami, inaczej rzeczywiście żoneczka nie przekona się do konieczności postawienia większego szkła.
Jeżeli korzonki zmieściły się w wiaderku, to szybszy efekt osiągniesz wygotowując je w garze z solanką ( potem tylko silne przepłukanie) .
- 1
Mann am Boden
Baniaczki przywiezione Ten poziomy o imponującej pojemności 22L - będzie urządzany !
Przy okazji wizyty w "Stolicy", zajrzałem do sklepu "Rogatka" (oglądałem chyba Jego wszystkie filmiki na YT to poczułem się troszkę "zobowiązany" ). Jak to "w sklepie" - człowiekowi namieszają w głowie, zmień się wcześniejsza "koncepcja" i zapłaci... uuu... "troszkę"... No cóż...
Oto łupy:
Mineralizator - bo sprzedawca przypuszczał, że moja woda ze studni głębinowej, będzie "makabryczna" i lepiej RO (lub destylowaną) i zmineralizować. Kupiłem od razu podstawowe testy i w domu sprawdziłem, wyniki:
pH-7,4
NO3-10mg/l
KH-13
GH-25
PO4-0,5mg/l
...może ktoś z szanownych kolegów z doświadczeniem, podpowie czy to zabije rybki i roślinki i stosował destylowaną zmineralizowaną czy mieszać a może jest OK ???
(PILNE bo roślinki w woreczkach czekają !)
...A kiedyś brałem piasek z piaskownicy, lałem wodę, jakieś roślinki (jakie były), rybki (jakie się podobały). Eeeeech daaaawno to było Teraz się człowiek naczyta, naogląda i nadał głupi jest
Przy okazji wizyty w "Stolicy", zajrzałem do sklepu "Rogatka" (oglądałem chyba Jego wszystkie filmiki na YT to poczułem się troszkę "zobowiązany" ). Jak to "w sklepie" - człowiekowi namieszają w głowie, zmień się wcześniejsza "koncepcja" i zapłaci... uuu... "troszkę"... No cóż...
Oto łupy:
Mineralizator - bo sprzedawca przypuszczał, że moja woda ze studni głębinowej, będzie "makabryczna" i lepiej RO (lub destylowaną) i zmineralizować. Kupiłem od razu podstawowe testy i w domu sprawdziłem, wyniki:
pH-7,4
NO3-10mg/l
KH-13
GH-25
PO4-0,5mg/l
...może ktoś z szanownych kolegów z doświadczeniem, podpowie czy to zabije rybki i roślinki i stosował destylowaną zmineralizowaną czy mieszać a może jest OK ???
(PILNE bo roślinki w woreczkach czekają !)
...A kiedyś brałem piasek z piaskownicy, lałem wodę, jakieś roślinki (jakie były), rybki (jakie się podobały). Eeeeech daaaawno to było Teraz się człowiek naczyta, naogląda i nadał głupi jest
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Marcin
- Nowy na forum
Nie no, roślin nic Ci nie zabije - bardziej tylko ta duża twardość sprzyja glonom.
Możesz obsadzać.
Na pewno przy takim cemencie warto mieszać wodę z RO, będzie bardziej sprzyjająca zwierzętom
- bo jak na razie masz wodę idealną pod pielęgnice z Malawi
Ps. a jaką masz lampę do tego? Jakieś nawożenie co2? bo widzę że zestaw pod roślinniaka
Możesz obsadzać.
Na pewno przy takim cemencie warto mieszać wodę z RO, będzie bardziej sprzyjająca zwierzętom
- bo jak na razie masz wodę idealną pod pielęgnice z Malawi
Ps. a jaką masz lampę do tego? Jakieś nawożenie co2? bo widzę że zestaw pod roślinniaka
- 1
Dziękuję za szybką odpowiedz !!!
Lampka Chihiros C2 (nie rgb ale bt, aplikacja, bajery, wschód-zachód „słońca” ).
CO2 jeszcze nie mam… Chyba z butlą na ten litraż to przesada ?
Może jakąś bimbrownię sobie zmajstruję… Albo kupię bo podobno „kupne” na dłużej starczają i łatwiej „regulować” proces ?
Lampka Chihiros C2 (nie rgb ale bt, aplikacja, bajery, wschód-zachód „słońca” ).
CO2 jeszcze nie mam… Chyba z butlą na ten litraż to przesada ?
Może jakąś bimbrownię sobie zmajstruję… Albo kupię bo podobno „kupne” na dłużej starczają i łatwiej „regulować” proces ?
- 0
Marcin
- Nowy na forum
Po zabawie z bimbrownią, i tak kupisz butlę, lepiej kup ją od razu i nie zawracaj sobie głowę.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
Chociaż, do 22l... to nie wiem
Ciekawe jeszczse jakie rośliny - gdzeiś tam widziałem mech i bacopę, są niewymagające zupełnie.
Ciekawe jeszczse jakie rośliny - gdzeiś tam widziałem mech i bacopę, są niewymagające zupełnie.
- 0