Pytanie ❓
Pytanie ❓
Hej ho! Jestem nowa
Mam pytanie. Zaczynam dopiero przygodę z rybami i...
Trochę nie od tej strony co trzeba zaczęłam.
Kupiłam akwarium (60l)
Dziś kupiłam roślinki i ryby
10x neon
5 x skala
1 x glonojad
2 x gupiki
2 x mieczyki
5 x razbora
12x czarna tetra
Teraz pytanie zasadnicze... Czy nie za dużo. A drugie jeśli nie jest za dużo czy mogę dokupić parę neonkow, bądź jakąś inną?
Mam pytanie. Zaczynam dopiero przygodę z rybami i...
Trochę nie od tej strony co trzeba zaczęłam.
Kupiłam akwarium (60l)
Dziś kupiłam roślinki i ryby
10x neon
5 x skala
1 x glonojad
2 x gupiki
2 x mieczyki
5 x razbora
12x czarna tetra
Teraz pytanie zasadnicze... Czy nie za dużo. A drugie jeśli nie jest za dużo czy mogę dokupić parę neonkow, bądź jakąś inną?
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 3
- GG: 0
Re: Pytanie ❓
Niestety, kiedy przeczytasz rano mój post nie będą to dobre informacje. Za dużo o co najmniej 3 gatunki, chociaż znajda się i tacy, którzy stwierdza ze za dużo o 5 :P po kolei:
1. Jak długo pracowało akwarium zanim wpuściłaś pierwsze ryby?
2. Do oddania natychmiast są skalary! Te ryby będą wielkości dłoni, zupełnie sie tu nie nadają, szkoda męczyć ryby w taki sposób. To samo tyczy sie tetry czarnej. Zostaw w zbiorniku neony, razbory, gupiki i glonojada. Od biedy może zostać mieczyk, chociaż on też będzie za duży do takiego zbiornika.
3. Czy obsade akwarium wybierał Ci sprzedawca w sklepie? Jesli tak, lepiej omijaj takie miejsca, wydałaś sporo pieniędzy na ryby i masz rybny bigos.
4. Tak jak wspominałem, zwróć do sklepu część ryb. Poszukaj fachowej literatury i na spokojnie pielęgnuj pozostałe rybki. Podziel się zdjęciami, a podpowiemy Ci co nieco w temacie aranżacji zbiornika. Każdy z nas miał trudne początki, pojawiło sie tu u Ciebie trochę błędów, ale wszystko da się naprawić
1. Jak długo pracowało akwarium zanim wpuściłaś pierwsze ryby?
2. Do oddania natychmiast są skalary! Te ryby będą wielkości dłoni, zupełnie sie tu nie nadają, szkoda męczyć ryby w taki sposób. To samo tyczy sie tetry czarnej. Zostaw w zbiorniku neony, razbory, gupiki i glonojada. Od biedy może zostać mieczyk, chociaż on też będzie za duży do takiego zbiornika.
3. Czy obsade akwarium wybierał Ci sprzedawca w sklepie? Jesli tak, lepiej omijaj takie miejsca, wydałaś sporo pieniędzy na ryby i masz rybny bigos.
4. Tak jak wspominałem, zwróć do sklepu część ryb. Poszukaj fachowej literatury i na spokojnie pielęgnuj pozostałe rybki. Podziel się zdjęciami, a podpowiemy Ci co nieco w temacie aranżacji zbiornika. Każdy z nas miał trudne początki, pojawiło sie tu u Ciebie trochę błędów, ale wszystko da się naprawić
- 2
Michał już poeliminował, a :
owszem jak najbardziej, a nawet jeszcze dwie lub trzy -> jak pozbędziesz się jeszcze :
- glonka,
- mieczyków
- pawiaków
a od biedy to zostaw jedynie razbory (jak już i tak masz ).
Anitanidzica pisze: czy mogę dokupić parę neonkow
owszem jak najbardziej, a nawet jeszcze dwie lub trzy -> jak pozbędziesz się jeszcze :
- glonka,
- mieczyków
- pawiaków
a od biedy to zostaw jedynie razbory (jak już i tak masz ).
- 2
Mann am Boden
Hmm no tak... Rzeczywiście trochę dużo może się wydawać, z tym, że te rybki wszystkie póki co są takie malutkie ( już przyszłościowo myślałam, by później jak urosna do większego akwarium je dać). ja do akwarium po tygodniu ryby wypuściłam.
Heh piszecie, że za dużo a ja myślałam, by z 10 neonów kupić, parę ślimaków i może jakiegoś osobnika co po dnie będzie śmigać... Masz babo placek, to się przeliczylam
Heh piszecie, że za dużo a ja myślałam, by z 10 neonów kupić, parę ślimaków i może jakiegoś osobnika co po dnie będzie śmigać... Masz babo placek, to się przeliczylam
- 0
- Nowy na forum
Anitanidzica pisze:a ja myślałam, by z 10 neonów kupić, parę ślimaków i może jakiegoś osobnika co po dnie będzie śmigać...
to właściwie możesz zrealizować (tylko już bez razbor ) i raczej bez tego "dolnego" osobnika, tylko pamiętaj żeby neony kupować jednego gatunku, a nie każdego po trochu. Jednogatunkowy baniaczek z dużą liczbą samego neona, uwierz będzie wyglądał dużo lepiej niż rybna zupa, zwłaszcza jak zrobisz delikatną herbatkę i przytłumione światełko.
Spróbuj wymienić zakupione już ryby właśnie na te kąsacze, nie wiem ale myślę że w Nidzicy nie ma dużo sklepów i ryby były kupione w jednym, więc "handlowiec" powinien pójść na układ wymienny.
- 0
Mann am Boden
A widzisz ja w Szwecji kupowałam ( Nidzica - miasto rodzinne) i tu też patrząc po akwariach ludzie mający takie same jak ja akwarium mają dużo więcej rybek ( bo tak podpowiadają sprzedawcy). Potem postaram się dodać zdjęcia ( wszystkie rybki są miniaturowe - także wygląda, że mimo 47 rybek, wydaje się, że jest ich malutko.
No dobrze muszę poczytać trochę o tych rybach. Hmm nie chcę oddawać rybek ( więc może pomyślę o nowym akwarium)
Ile tak naprawdę powinno przed wypuszczeniem rybek pracować akwarium? Czytałam i jedni piszą tak, drudzy inaczej... Ojoj ciężka sprawa
No dobrze muszę poczytać trochę o tych rybach. Hmm nie chcę oddawać rybek ( więc może pomyślę o nowym akwarium)
Ile tak naprawdę powinno przed wypuszczeniem rybek pracować akwarium? Czytałam i jedni piszą tak, drudzy inaczej... Ojoj ciężka sprawa
- 0
- Nowy na forum
Co do rozbieżności w informacjach. Pani " ekspert " w sklepie kazała karmić raz dziennie. Hmm inni natomiast mówią, by dwa razy dziennie. Też wydaje mi się, że lepiej dwa razy, a mniejsze ilości
- 0
- Nowy na forum
Odpowiedzi na temat dojrzewanie zbiornika i czasu jaki potrzebuje znajdziesz u nas na forum, np. w moim temacie viewtopic.php?f=55&t=4230&hilit=ma%C5%82a+niecka . W skrócie:
1. Jeśli masz możliwość zabrać komuś ze znajomych wodę+ podłoże z działającego zbiornika to powinno być szybciej dodatkowo można od kogoś wypożyczyć gąbkę z biologią.
2. Jeżeli wystartujesz sama od zera, to cały proces potrwa około miesiąca. Zakładasz zbiornik, sadzisz rośliny, używasz światła itp. co kilka dni podsypujesz odrobinę pokarmu dla ryb aby w procesie przemiany materii lęgnące się bakterie miały pożywkę. Nie zapominaj też o najważniejszym składniku! "Złoty deszcz" uryna w prosty sposób pomoże rozpocząć cykl azotowy w akwarium i nie jest to żart poczytasz o tym w temacie który podesłałem. Po 4 tygodniach robisz testy na NO2 oraz NO3 i wiesz czy możesz wpuścić ryby. NO2 powinno być na poziomie = 0! natomiast NO3 > 0 najczęściel w przedziale 5-15 mg/l.
3. Jeżeli to co napisałem jest niezrozumiałe to najpierw poczytaj a potem pytaj, pomożemy
4. Jesteś w dużym błędzie myśląc, że Twoich rybek jest mało i że ich rozmiar na razie nie ma znaczenia. Będzie tak - ryba taka jak skalar skarłowacieje. Dbamy o prawidłowy rozwój niemowląt i dzieci bo pierwsze lata życia rzutują na cały ich rozwój to samo masz z rybami. Jedne skarłowacieją inne zjedzą te pierwsze i będziesz niezadowolona. Rybka taka jak tetra czarna (żałobniczka) będzie wielkości 4-5cm wyobrażasz sobie stado 12 takich ryb w swoim zbiorniku? Albo bardzo szybko myśl o większym, albo część ryb oddaj do sklepu.
5. Moje podpowiedzi płyną prosto z serca!
1. Jeśli masz możliwość zabrać komuś ze znajomych wodę+ podłoże z działającego zbiornika to powinno być szybciej dodatkowo można od kogoś wypożyczyć gąbkę z biologią.
2. Jeżeli wystartujesz sama od zera, to cały proces potrwa około miesiąca. Zakładasz zbiornik, sadzisz rośliny, używasz światła itp. co kilka dni podsypujesz odrobinę pokarmu dla ryb aby w procesie przemiany materii lęgnące się bakterie miały pożywkę. Nie zapominaj też o najważniejszym składniku! "Złoty deszcz" uryna w prosty sposób pomoże rozpocząć cykl azotowy w akwarium i nie jest to żart poczytasz o tym w temacie który podesłałem. Po 4 tygodniach robisz testy na NO2 oraz NO3 i wiesz czy możesz wpuścić ryby. NO2 powinno być na poziomie = 0! natomiast NO3 > 0 najczęściel w przedziale 5-15 mg/l.
3. Jeżeli to co napisałem jest niezrozumiałe to najpierw poczytaj a potem pytaj, pomożemy
4. Jesteś w dużym błędzie myśląc, że Twoich rybek jest mało i że ich rozmiar na razie nie ma znaczenia. Będzie tak - ryba taka jak skalar skarłowacieje. Dbamy o prawidłowy rozwój niemowląt i dzieci bo pierwsze lata życia rzutują na cały ich rozwój to samo masz z rybami. Jedne skarłowacieją inne zjedzą te pierwsze i będziesz niezadowolona. Rybka taka jak tetra czarna (żałobniczka) będzie wielkości 4-5cm wyobrażasz sobie stado 12 takich ryb w swoim zbiorniku? Albo bardzo szybko myśl o większym, albo część ryb oddaj do sklepu.
5. Moje podpowiedzi płyną prosto z serca!
- 0
Trochę już po ptokach..
Jak wyżej koledzy opisali lecz można się trochę pobawić i części Pozbyć się.
Do autu mieczyk, skalary, zbrojnik, - nie ten rozmiar zbiornika
Warto byłoby też zastanowić się nad żałobniczkami - też trochę mało wody, i rozborą a neonem. I wybrać jeden.
gupiki jako dostarczyciel darmowego pokarmu mógłby zostać.
Błędy popełnia każdy - ważne by wyciągać wnioski
A najlepiej uczyć się na czyichś błędach.
Jak wyżej koledzy opisali lecz można się trochę pobawić i części Pozbyć się.
Do autu mieczyk, skalary, zbrojnik, - nie ten rozmiar zbiornika
Warto byłoby też zastanowić się nad żałobniczkami - też trochę mało wody, i rozborą a neonem. I wybrać jeden.
gupiki jako dostarczyciel darmowego pokarmu mógłby zostać.
Błędy popełnia każdy - ważne by wyciągać wnioski
A najlepiej uczyć się na czyichś błędach.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Faktycznie chyba dokupić muszę większe akwarium i podzielić te ryby na dwa...
A teraz pytanie kolejne co z "domowych" produktów spożywczych mogę dać rybkom??
A teraz pytanie kolejne co z "domowych" produktów spożywczych mogę dać rybkom??
- 0
- Nowy na forum