Jakie podłoże

Jak poprawnie i w jakim stylu urządzić nasze akwarium? Tutaj znajdziesz odpowiedzi na te pytania.

Jakie podłoże

autor: Nela » 25 sie 2017, 08:04

Witam! Zmuszona byłam zmienić miejsce zamieszkania w związku z czym moje akwarium pozostało samo sobie w poprzednim miejscu, teraz przyszedł ten czas że chce je ściągnąć do siebie w związku z czym szykuje się restart. Do tej pory najbardziej zadowolona byłam z ziemi ogrodowej i bazaltu + kulki GT + sole do słupa wody i oczywiście co2 z butli (oś. 3x39w/162l). Jednak zastanawiam się czy tym razem nie pójść w gotowe substraty. Od razu mówię że na produkty ADA mnie nie stać więc skłaniam się ku pro soil, jednak czym więcej czytam tym bardziej odbiegam od tego pomysłu - akwarium typowo roślinne. Myślicie że pro soil jest warty świeczki? A może coś innego, czy lepiej pozostać przy ziemi?
  • 0

162l
Nowy na forum
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 lis 2016, 23:08
Lokalizacja: Białystok / Łapy
Reputacja: 3
GG: 0

Re: Jakie podłoże

autor: adams2121 » 25 sie 2017, 14:54

A nie lepiej piasek/żwir kwarcowy, obojętny.
Skoro nawozisz + ziemia + kulki.
Z bazaltem mam akurat złe kontakty.

Popatrz też sachema podłoże dla roślin.
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 4393
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 601
GG: 0

Re: Jakie podłoże

autor: Nela » 25 sie 2017, 19:55

Mi osobiście bazalt bardziej się podoba i nigdy nie miałam z nim problemu :). Czyli nie ma sensu ładować kosmicznych kwot w substraty?
  • 0

162l
Nowy na forum
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 lis 2016, 23:08
Lokalizacja: Białystok / Łapy
Reputacja: 3
GG: 0

Re: Jakie podłoże

autor: Seban » 25 sie 2017, 20:52

Jeżeli prowadzenie szkła na ziemi nie sprawia Ci problemów, to ja nie widzę sensu, aby to zmieniać. Do typowego rośliniaka bazalt nie jest zły. Mnie, w rośliniaku, bardziej podoba się czarne podłoże. Kto co lubi. Piesek raczej się nie nadaje bo ogranicza przepływ wody i nie wszystko będzie się dobrze ukorzeniać. Na Twoim miejscu, zmianę na gotowy substrat, zrobiłbym tylko wtedy, gdybym chciał sprawdzić jak będzie prowadził się zbiornik.
  • 0

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Administrator
 
Posty: 1541
Rejestracja: 03 lis 2013, 20:00
Lokalizacja: Mrągowo
Reputacja: 299
GG: 4479432

Re: Jakie podłoże

autor: Awokado » 25 sie 2017, 21:56

Ja mieszałem substrat z czarnym żwirem kwarcowym. Rosliny rosły w tym bardzo dobrze. Oprócz substratu CO2 + nawozy. Substrat by firmy Aqua Art - jeden z tańszych.
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 797
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:00
Lokalizacja: Białystok, Wygoda
Reputacja: 253
GG: 0

Re: Jakie podłoże

autor: Nela » 26 sie 2017, 15:09

Właśnie mam chęć na zobaczenie czegoś innego ale jeżeli mam oceniać to bazalt z ziemią prowadziło mi się 5/5 :).

Awokado a nie miałeś kumulacji nawozów przez substrat po pewnym czasie?
  • 0

162l
Nowy na forum
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 lis 2016, 23:08
Lokalizacja: Białystok / Łapy
Reputacja: 3
GG: 0

Re: Jakie podłoże

autor: Awokado » 29 sie 2017, 08:10

Substratu nie było dużo. Jeżli dobrze pamiętam to na dno zbiornika o wymiarach 120x50 wrzuciłem jeden worek 5,4kg i wymieszałem ze żwirem. Nie miałem problemu z nadmiarem nawozów, w zasadzie w zbiorniku podczas dojrzewania pojawiły sie nitki, ale udało mi się z nimi szybko uporać i później wszystko szło już swoim rytmem. Nawoziłem nawozami z firmy Easy Life Ferro, Potas i fosfor, od czasu do czasu Carbo w płynie + CO2 z butli.
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 797
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:00
Lokalizacja: Białystok, Wygoda
Reputacja: 253
GG: 0


Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości
Reputation System ©'