Azja czy Ameryka??
|Strona 1 z 1
Azja czy Ameryka??
będę stawiał nowy baniak i w związku z tym mam rozterki..mnóstwo rozterek, począwszy od technikaliów po wybór "biotopu" wacham sie pomiądzy azją z gurami, danio malabarski, mułojady, brzanki, labeo, przylga chińska, kosiarki
a ameryką , z żałobniczkami, radostomusami, błyszczykami, zbrojnikami , kirysami, pstrążenice, i ramirezy..
zbiornik będzie... widowiskowy w sensie do oglądania bez mnożenia , długość jakiś 2,5-2,8 m
obsada nieduża ale w większych gromadach..
jakieś argumenty za....?
a ameryką , z żałobniczkami, radostomusami, błyszczykami, zbrojnikami , kirysami, pstrążenice, i ramirezy..
zbiornik będzie... widowiskowy w sensie do oglądania bez mnożenia , długość jakiś 2,5-2,8 m
obsada nieduża ale w większych gromadach..
jakieś argumenty za....?
- 2
Re: Azja czy Ameryka??
http://fishki.pl/fishka,Witamy-w-Rosji,89151,1,1.html
do
środka
Azja - to może bocje wspaniałe
takiego zbiornika tylko pozazdrościć, jest wiele gatunków ryb i nie tylko które mogą zamieszkać w nim
najważniejszy argument - takiej Azji nie widziałem jeszcze
i byłaby na pewno niezwykła
do

Azja - to może bocje wspaniałe

takiego zbiornika tylko pozazdrościć, jest wiele gatunków ryb i nie tylko które mogą zamieszkać w nim
najważniejszy argument - takiej Azji nie widziałem jeszcze

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Rozpatrując wyłącznie w zakresie wskazanych przez ciebie obsad przy aspekcie "widowiskowym" to Ameryka.
Mułojad, przylga a nawet labeo i kosiarki mimo wszystko to skryte rybska zwłaszcza przy dużej liczbie kryjówek i roślinności.
Kolor danio malabarskiego jest jak dla mnie mdły ( są bardziej kolorowe gatunki danio i nie chodzi mi o te sztuczne barwienia malabarskiego).
Jedynie brzanki mogą "dać po oczach", bo gurami to chyba jedynie mozaikowy.
W "Twojej" propozycji Ameryki nie zawiedziesz się widokiem mieszających się stad kąsaczowatych i ich kolorami, przy takiej długości zbiornika stada mogą mieć po 20-30 szt. a to już widok. Zbrojniki są ciekawsze w wyglądzie niż przylga i mułojad ( tu jednarazowe spojrzenie puki w worku, potem już tylko przy okazji). Ta obsada gwarantuje Ci też "obsadzenie" wszystkich stref z wysokości zbiornika i nie potrzebuje też zbyt dużo chwastów a lepiej komponuje się z korzeniami, więc zbiornik do utrzymania też byłby łatwiejszy.
Mułojad, przylga a nawet labeo i kosiarki mimo wszystko to skryte rybska zwłaszcza przy dużej liczbie kryjówek i roślinności.
Kolor danio malabarskiego jest jak dla mnie mdły ( są bardziej kolorowe gatunki danio i nie chodzi mi o te sztuczne barwienia malabarskiego).
W "Twojej" propozycji Ameryki nie zawiedziesz się widokiem mieszających się stad kąsaczowatych i ich kolorami, przy takiej długości zbiornika stada mogą mieć po 20-30 szt. a to już widok. Zbrojniki są ciekawsze w wyglądzie niż przylga i mułojad ( tu jednarazowe spojrzenie puki w worku, potem już tylko przy okazji). Ta obsada gwarantuje Ci też "obsadzenie" wszystkich stref z wysokości zbiornika i nie potrzebuje też zbyt dużo chwastów a lepiej komponuje się z korzeniami, więc zbiornik do utrzymania też byłby łatwiejszy.
- 0
Mann am Boden
Amazonia. Sporo do popisu. A warunki jeśli chcesz zrobić naturalne to z yt na filmach widać że nie wszystkie są plażą z butfiejacym lasem na dnie. Są też zielone i kolorowe łąki... a z ryb masz wybór porzadny. 2,5m dna da miejsce na przynajmniej dwa gatunki apisto, może być ciekawe.
Kolejny głos na Amerykę.
Kolejny głos na Amerykę.
- 0
adams2121 pisze:Azja - to może bocje wspaniałe
takiej Azji nie widziałem jeszcze
bocje lubie ale... jeśli zbiornik ma być dekoracyjny z roślinami i krewetkami to bocja niestety odpada ;/
ale żaba do przemyślenia, szczególnie taki gabaryt może zeżarłaby mojego psa?.... albo on ja...

- 0
miewan pisze:Rozpatrując wyłącznie w zakresie wskazanych przez ciebie obsad przy aspekcie "widowiskowym" to Ameryka.
nie upieram się do końca przy takiej obsadzie, na tym etapie mam jeszcze sporo "ruchu"
miewan pisze:Mułojad, przylga a nawet labeo i kosiarki mimo wszystko to skryte rybska zwłaszcza przy dużej liczbie kryjówek i roślinności.
akurat moje doświadczenia dot kosiarek i labeo są jak najbardziej pozytywne, co do labeo zastanawiam się czy 6 szt byłoby ok? , malabary jak urosną to są całkiem ładne ( przy odpowiednim oświetleniu) no i ciągły ruch tych ryb, mułojady no tak, miałem dwa razy rz nie widziałem ani razu od wpuszczenia!! zorientowałem się że ja ciągle mam kiedy podczas podmiany żwirek w garści zaczął sie ruszać

miewan pisze:W "Twojej" propozycji Ameryki nie zawiedziesz się widokiem mieszających się stad kąsaczowatych i ich kolorami, przy takiej długości zbiornika stada mogą mieć po 20-30 szt. a to już widok. Zbrojniki są ciekawsze w wyglądzie niż przylga i mułojad ( tu jednarazowe spojrzenie puki w worku, potem już tylko przy okazji). Ta obsada gwarantuje Ci też "obsadzenie" wszystkich stref z wysokości zbiornika i nie potrzebuje też zbyt dużo chwastów a lepiej komponuje się z korzeniami, więc zbiornik do utrzymania też byłby łatwiejszy.
właśnie , uwielbiam głupkowate zachowania kirysów , otos to maszyna zdecydowanie skuteczniejsza od kosiarki, kąsaczowce maja sporo wariacji barwnych i "kształtowych" może skalary.... to chyba jedyne pielki które są w miarę "spokojne"
wydaje mi się że ameryke będzie łatwiej "zagospodarować" w sensie strefy dolne, górne, środkowe
no cóż nadal mam mętlik ;-)
- 0
rudy102 pisze:Amazonia. Sporo do popisu. A warunki jeśli chcesz zrobić naturalne to z yt na filmach widać że nie wszystkie są plażą z butfiejacym lasem na dnie. Są też zielone i kolorowe łąki... a z ryb masz wybór porzadny. 2,5m dna da miejsce na przynajmniej dwa gatunki apisto, może być ciekawe.
Kolejny głos na Amerykę.
zdecydowanie nie będzie to kierunek czystego biotopu

zresztą.... mogę sobie gdybać zobaczymy co wyjdzie
za jakiś czas pewnie wywalę zielsko i śledzie i wrócę do AC , wtedy biotop jak najbardziej
- 0
|Strona 1 z 1