Okoń pospolity ( Perca Fluviatilis)
Okoń pospolity ( Perca Fluviatilis)
Witajcie.
Czy ktoś z Was wędkuje? Chciałbym spróbować czegoś dla mnie nowego. A mianowicie akwarystyki zimnowodnej - konkretnie chciałbym chodować okonie. Nie wiem gdzie mogę je zakupić, dlatego zwracam się do wędkaży :-) interesują mnie 3 sztuki ok 20 cm - aby nie łamać prawa i nie łapać ryb, które są zbyt małe. Oglądając filmy na Yt stwierdzam, że może to być ciekawa w obserwacji ryba. Hodujemy ryby z całego świata, z różnych jego zakontków a zapominamy o naszych rodzimych środowiskach wodnych. Czy znajdzie się ktoś chętny by pomóc mi w nabyciu tych ryb?
Czy ktoś z Was wędkuje? Chciałbym spróbować czegoś dla mnie nowego. A mianowicie akwarystyki zimnowodnej - konkretnie chciałbym chodować okonie. Nie wiem gdzie mogę je zakupić, dlatego zwracam się do wędkaży :-) interesują mnie 3 sztuki ok 20 cm - aby nie łamać prawa i nie łapać ryb, które są zbyt małe. Oglądając filmy na Yt stwierdzam, że może to być ciekawa w obserwacji ryba. Hodujemy ryby z całego świata, z różnych jego zakontków a zapominamy o naszych rodzimych środowiskach wodnych. Czy znajdzie się ktoś chętny by pomóc mi w nabyciu tych ryb?
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 7
- GG: 0
Re: Okoń pospolity ( Perca Fluviatilis)
Zimą możesz mieć nie lada problem a i latem nie do końca będzie ciekawie,
bo jak w domowych warunkach zapewnisz im zmiany temperatury (lato/zima)?
bo jak w domowych warunkach zapewnisz im zmiany temperatury (lato/zima)?
- 0

Czytałem, że podobno znosi zarówno wysokie jak i niskie temperatury byle by nie fundować rybie gwałtownych zmian temperatury.
- 0
- Czasami zagląda
Wszystko da się zrobić. Polecam się, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie biotop rodzimy. Projekt ciekawy, chętnie podejmę się takiego wyzwania.
- 0
Grzesiek będziesz mial okazje w wodociagach się wykazać;)
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Wodociągi ze względu na lokalizację i dostęp do wody w nieograniczonej ilości są wymarzonym miejscem na taki zbiornik. Można pokusić się o coś unikalnego na skalę światową 

- 0
Więc cierpliwości do czerwca - zdradzę tylko, że zbiornik będzie "wpięty w obieg".
- 0
Mann am Boden
Witam
Swojego czasu miałem okonie, jazgarza, oklejki żyły sobie i nie narzekaly na wodę ani w lecie ani w zimie tyle, że nie miałem grzałki tylko filtr i napowietrzacz karmiłem je białymi robakami czerwonymi. Z czasem okoń poczuł instynkt i atakował i zjadł mniejsze okleje
polecam. Ryby wyglądają pięknie z bocznymi ciemnymi paskami jazgarza w centki jak jeszcze nastrosza górna pletwe to mega widok. Pozdrawiam i chętnie bym zobaczył fotki twego akwa
Swojego czasu miałem okonie, jazgarza, oklejki żyły sobie i nie narzekaly na wodę ani w lecie ani w zimie tyle, że nie miałem grzałki tylko filtr i napowietrzacz karmiłem je białymi robakami czerwonymi. Z czasem okoń poczuł instynkt i atakował i zjadł mniejsze okleje

- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
Witaj:-)
Piszesz dokładnie to co udało mi się wyczytać z netu. Też czytałem, że dobrze się aklimatyzują.Ważne by nie fundować im szoku w postaci np.wyłowienia ryby powiedzmy w jesieni i pakowaniu jej do akwa gdzie jest 25st.C. Ja raczej będę miał same okonie w baniaku, bez towarzystwa. Myślę o 3 sztukach. Mam małą szklankę 400 l.i na większą się nie zanosi. Pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim zrealizuje to co sobie zaplanowałem, bo nawet puki co nie mam z kąd zdobyć tych ryb a sam nie wędkuję i nie mam znajomych, którzy by wędkowali. Ale nie spieszy mi się. Mam pawiookie, z którymi też mi dobrze:-)
Piszesz dokładnie to co udało mi się wyczytać z netu. Też czytałem, że dobrze się aklimatyzują.Ważne by nie fundować im szoku w postaci np.wyłowienia ryby powiedzmy w jesieni i pakowaniu jej do akwa gdzie jest 25st.C. Ja raczej będę miał same okonie w baniaku, bez towarzystwa. Myślę o 3 sztukach. Mam małą szklankę 400 l.i na większą się nie zanosi. Pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim zrealizuje to co sobie zaplanowałem, bo nawet puki co nie mam z kąd zdobyć tych ryb a sam nie wędkuję i nie mam znajomych, którzy by wędkowali. Ale nie spieszy mi się. Mam pawiookie, z którymi też mi dobrze:-)
- 0
- Czasami zagląda
No ciekaw jestem tego tematu - jeśli chodzi o zdobycie ryb, to za grosze znajdziesz je w jakiejkolwiek hodowli.
Najprostszą rzeczą którą bym zrobił, to telefon do lokalnego PZW i zapytał gdzie kupić ryby np. do stawu (na wieść
o akwarium leśnie dziadki z PZW mogą łapać się za głowę hehe)
Najprostszą rzeczą którą bym zrobił, to telefon do lokalnego PZW i zapytał gdzie kupić ryby np. do stawu (na wieść
o akwarium leśnie dziadki z PZW mogą łapać się za głowę hehe)

- 0