Problem z Amoniakiem

wszystko o procesach chemicznych i biologicznych w akwarium

Re: Problem z Amoniakiem

autor: Choina » 06 gru 2018, 18:53

Natalia, dzieki za rade. Co do roslin sadzilem ze moze im dwutlenku wegla brakowalo.
Narazie nie mam gdzie podziac moich zmienniakow, nie mam wsrod znajomych akwarysty :( wiec plan pozostaje taki ze sprawie sobie wieksze akwarium i przeniosy ryby po swietach. Wiem ze nowe tez bedzie swieze i bedzie sie musial cykl wytworzyc, ale jak poszecie moze bedzie latwiej. Roslin mam duzo wiec od razu sobie czesc tez przerzuce. Poczekam az w malym pustym warunki sie ustabilizuja i wpuszcze endlerki.
Ciekawi mnie jeszcze sprawa glonow, na poczatku mialem duzo, (pewnie dlatego ze ryby przekarmialem) ale od kiedy zaczalem na to uwazac mam czysciotko. Czy cos mozna z tego wywnioskowac co do amoniaku?
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 6
Rejestracja: 04 gru 2018, 21:11
Lokalizacja: Edinburgh
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Problem z Amoniakiem

autor: ManiaPI » 06 gru 2018, 20:52

Choina pisze:Ciekawi mnie jeszcze sprawa glonow, na poczatku mialem duzo, (pewnie dlatego ze ryby przekarmialem) ale od kiedy zaczalem na to uwazac mam czysciotko. Czy cos mozna z tego wywnioskowac co do amoniaku?


dopóki rośliny nie wejdą w fazę wzrostu = wzmożonej konsumpcji to glony mają używanie . jak rośliny rosna to zabieraja papu glonom
w dużym skrócie bo mi sie nie chce rozpisywać :D
możesz poczytać jeśli temat cię interesuje
  • 1

Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 766
Rejestracja: 17 paź 2013, 12:51
Lokalizacja: Tykocin
Reputacja: 285
GG: 0

Re: Problem z Amoniakiem

autor: Leszek.G » 06 gru 2018, 21:24

Choina pisze:W sklepie mowia ze jeden cm ryby na litr wody,


Czyli w 12 litrach można trzymać 12-sto centymetrową rybę - doprawdy bezcenne rady sprzedających którzy się znają na akwarystyce tyle co kot na balecie :evil
  • 3

Czasami zagląda
 
Posty: 42
Rejestracja: 04 sie 2018, 08:03
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Reputacja: 20
GG: 0

Re: Problem z Amoniakiem

autor: Natalia.t » 07 gru 2018, 06:34

Może chodzi o centymetry sześcienne? :myslec
x)
  • 0

Czasami zagląda
 
Posty: 43
Rejestracja: 07 lis 2018, 20:05
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 6
GG: 0

Re: Problem z Amoniakiem

autor: Bieta » 07 gru 2018, 16:41

W wielkim skrócie- akwarium 12 litrowe, to ja mam i jest to dokładnie kostka o wymiarach 25 x 25 x 20 cm. Takie małe, maleńkie, prawie, że nic.
  • 0

Niby nie ma ideałów, a jednak jestem.
Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 1715
Rejestracja: 24 lut 2016, 23:16
Lokalizacja: Białystok, Wysoki Stoczek
Reputacja: 327
GG: 0

Re: Problem z Amoniakiem

autor: adams2121 » 07 gru 2018, 16:52

Bieta pisze:W wielkim skrócie- akwarium 12 litrowe, to ja mam i jest to dokładnie kostka o wymiarach 25 x 25 x 20 cm. Takie małe, maleńkie, prawie, że nic.


To że masz , to nic nie znaczy i nic z tego nie wynika . W sumie 3 masz . A żadne niewyjsciowe . ;)

Samo posiadanie do niczego nie prowadzi . I chwalić się nie ma czym.
O ryby / zwierzęta trzeba dbać a nie mieć .
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 5111
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 802
GG: 0

Poprzednia

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
cron
Reputation System ©'