[CA] 200l prezesowej wody

Masz akwarium w stylu SA lub CA? Dobrze trafiłeś!

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: thaz » 05 paź 2020, 15:08

adams2121 pisze:Wpuść Piotr kilka - ze 2/3 pary


Wpuściłem 4 szt, są też 4 molinezje.
I dupa :(
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5051
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 647
GG: 4361230

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: adams2121 » 05 paź 2020, 17:56

Daj im czas - muszą się do siebie przyzwyczaić.
Pisałem ci to już. Nie dzień dwa - ze 2 miesiące. Bez żadnych zmian.
Karm z ręki, aby przyzwyczajały się do ciebie .

why ????
Bo - zmieniasz wszystko im non stop. I są zasrane.
Jak to u ciebie
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 6262
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 1052
GG: 0

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: thaz » 05 paź 2020, 20:01

adams2121 pisze:Bo - zmieniasz wszystko im non stop. I są zasrane.
Jak to u ciebie


stary, od roku tam nie ma zmian - dwa miesiące temu
akwarium zmieniło miejsce i nic poza tym.

Miałem kiedyś epizod z wymagającymi rybami (paletki) a te chowały się przez max 2 dni,
potem było wszystko ok.
Czy któreś z Twoich ryb, chowały się przez 2 miesiące?? Chyba nie.
Ja takie cuda widzę pierwszy raz.
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5051
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 647
GG: 4361230

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: adams2121 » 05 paź 2020, 20:31

No ode mnie ryby się nie chowają..
Choć apisto d37 ma duże opory a jest ok pół roku , druga partia jest 2 tygodnie.
Miecze je ośmieliły - bo zapitalają po całym szkle . I nawet jak się ukryją - te je skutecznie płoszą, zmuszając do wyjścia.

Ta zmiana miejsca - to może być to. Lub druga sprawa - jak z wormsami u nich.
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 6262
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 1052
GG: 0

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: thaz » 05 paź 2020, 20:48

Nie wiem co jest, pierwszy raz taką akcję mam
a ryb już przerobiłem duuuużo :/
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5051
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 647
GG: 4361230

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: thaz » 18 paź 2020, 19:42

Jestem na etapie filtrowania przez węgiel - dam sobie kilka dni. Zobaczymy.
Nastawienie jest takie, ze jestem coraz blizej jebnięcia w te akwarium młotkiem.

UPDATE:
Winowajca - extremalnie twarda woda.

A więc tak:

Woda z kranu ma:
WAPŃ: 80mg/l
MAGNEZ: 12mg/l
GH: 14 (stopnie niemieckie)
KH: 6

Woda w akwarium ma:
WAPŃ: 60mg/l (to dziwne akurat, że tutaj spadło)
MAGNEZ: 39mg/l
GH: 17.5 (stopnie niemieckie)
KH: 7

Testy powtórzone 2 krotnie. Testy kropelkowe zooleka.
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5051
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 647
GG: 4361230

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: thaz » 19 paź 2020, 14:10

Dobra, idzie ocipieć.

Wyniki testów, które widzicie powyżej,
zostały wykonane testem Zooleka Ca+Mg, z którego da się wyliczyć (tak mówi instrukcja
i podaje działanie) GH. No i wyszło grubo, jak wyżej.

Natomiast - dzisiaj kupiłem świeżutkie testy GH i KH kropelkowe Tropicala
i.... gH: 10, kH: 7, czyli tak jak wcześniejsze odczyty z testów do których miałem
nie do końca zaufanie.

No i co? Idę po młotek...
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5051
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 647
GG: 4361230

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: adams2121 » 19 paź 2020, 15:12

A więc - zmień źródło dostaw wody do podmian.
Bez babrania się w testy - ustabilizuj akwarium na nowej wodzie - a potem ro i mineralizator.
Większy spokój na głowie
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 6262
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 1052
GG: 0

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: thaz » 21 paź 2020, 08:52

Był wczoraj u mnie Adams2121, włączyliśmy mocne napowietrzanie - hm.. no rewolucji nie ma,
ale cała obsada nieco się ruszyła.

BTW: mam opcję taniej przesiadki na 300l (150x40x50) i nie wiem..
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5051
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 647
GG: 4361230

Re: [CA] 200l prezesowej wody

autor: adams2121 » 21 paź 2020, 11:56

Rewolucji się nie spodziewaj - lecz ryby zaczęły ci pływać, a nie stać w miejscu.

Jak ci mówiłem - zmieniaj lub stawiaj dwa obok siebie .
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 6262
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 1052
GG: 0

Poprzednia

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
Reputation System ©'