Nowe akwarium - Aquael Glossy

Tutaj możesz porozmawiać na temat wszelkich aspektów technicznych dot. akwarium. Skonstruowałeś coś sam, pochwal się tym!

Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: xLukasz » 23 mar 2020, 20:49

Cześć. :)

Pierwszą i ostatnią styczność z akwarium miałem jakieś 15 lat temu. Więc jestem "świeżakiem".
Po tylu latach postanowiłem wrócić do tego "hobby" i podejść do sprawy na poważnie.

Po wielu dniach negocjacji z żoną, zgodziłą się (!!!) na akwarium firmy Aquael, model Glossy, kolor White.
Najwięcej co jesteśmy w stanie pomieścić, to 125L, czyli 80x35

Widziałem inne podobne zestawy, ale ten wydaje mi się w porządku, ale to tylko moje zdanie.
Co Wy sądzicie o tej firmie czy tym modelu?
Dodatkowo widzę, że są różne wersje - ST i ZD. Czym się różnią? Czy warto dopłacić te ~200zł do wersji ST?


Przy okazji chętnie wysłucham co warto kupić do takiego zestawy.
Oczywiście jeżeli jest on wart uwagi.


Dziękuje i liczę na Was. :yahoo
  • 1

Nowy na forum
 
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2020, 20:34
Lokalizacja: Polska
Reputacja: 1
GG: 0

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: ManiaPI » 24 mar 2020, 14:18

z tego co kojarzę to ST ma podwójną szybę ,
Czy warto? jak nie rozbijesz to nie.

Do zestawu obowiązkowo filtr i grzała ( opcjonalnie, zależy od tego co zamierzasz w przyszłości hodować )
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 901
Rejestracja: 17 paź 2013, 12:51
Lokalizacja: Tykocin
Reputacja: 337
GG: 0

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: thaz » 24 mar 2020, 17:38

No właśnie, najpierw zadaj sobie pytanie co tam ma pływać :-)
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5146
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 671
GG: 4361230

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: Awokado » 25 mar 2020, 10:03

Opcja ST tak jak wspominał ManiaPI to mocniejsza szyba. Czytałem o tym, podobno testowano na niej nawet uderzenia młotkiem i trzymała. Wydaje mi sie jednak, że w przypadku 125l nie ma to wielkiego znaczenia i różnice w cenie lepiej przeznaczyć na lepszy filtr lub inne elementy wyposażenia.
  • 1

Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 1960
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:00
Lokalizacja: Białystok, Wygoda
Reputacja: 574
GG: 0

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: xLukasz » 26 mar 2020, 07:49

Myślałem, że najpierw kupię akwarium + filtr + grzałkę, a potem rybki.
A tutaj widzę, że jest to zła kolejność. Hm...


@Awokado, z jednej strony masz racje, ale z drugiej strony moje akwarium stanie w przejściu i to może być powodem dla którego warto zainwestować w mocniejszą szybę.
Jedynie co mnie średnio zadowala, to większa wysokość.
Miałbym około 5cm odstępu pomiędzy akwarium, a włącznikiem światła. Czy to jest OK?
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2020, 20:34
Lokalizacja: Polska
Reputacja: 1
GG: 0

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: thaz » 26 mar 2020, 07:51

xLukasz pisze:Myślałem, że najpierw kupię akwarium + filtr + grzałkę, a potem rybki.
A tutaj widzę, że jest to zła kolejność. Hm...


Kolejność bardzo dobra ale dobrze jest zaplanować akwarium pod docelową obsadę.
Wielu już kupiło akwaria po 100l i okazuje się, że jednak nie da się z tego zrobić malawi :)
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes
 
Posty: 5146
Rejestracja: 27 wrz 2013, 09:13
Lokalizacja: Sobolewo/Białystok
Reputacja: 671
GG: 4361230

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: Awokado » 26 mar 2020, 13:39

Co do włącznika światła, wydaje mi się, że nie będzie problemu. Oczywiście woda w akwarium paruje, ale akwarium będziesz miał przykryte i skropliny zostaną na wewnętrznej stronie pokrywy. Myślę, że nie należy zawracać sobie tym głowy, jednak elektrykiem nie jestem więc wywołam do tablicy kolegę Adamsa :D
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 1960
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:00
Lokalizacja: Białystok, Wygoda
Reputacja: 574
GG: 0

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: adams2121 » 26 mar 2020, 16:00

Dopóki ryba nie odpali prysznica na włącznik - problemu nie ma - kwestia wygody w użytkowaniu .
A nawet jeśli chlapnie wodą - przy założeniu że instalacja jest zgodna z normami i sztuką- powinno odłączyć zasilanie z domu /mieszkania. I tyle .

Ps ja elektrykiem nie jestem - jakaś namiastka czy coś takiego. Czasem stoję koło elektryka, lub narzędziówke niosę.
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 6364
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 1078
GG: 0

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: Bieta » 26 mar 2020, 16:03

adams2121 pisze:Dopóki ryba nie odpali prysznica na włącznik - problemu nie ma - kwestia wygody w użytkowaniu .

Ps ja elektrykiem nie jestem - jakaś namiastka czy coś takiego. Czasem stoję koło elektryka, lub narzędziówke niosę.


No cóż ja mam w tej kwestii bardzo zdolne ryb, które potrafią odpalić prysznic nawet o 23.30, a zdarzylo się że i o 1.30 nad ranem. Wywaliło wszystkie korki, wszędzie i zapierdzielałam na pierwsze piętro w nocy, aby uruchomić. Wszystkie filtry przestały chodzić, nie było też światła. Przedłużacz, na szczęście zawsze mam zapasowy. Bo ten zamoczony zwykle robi zwarcie zanim wyschnie dokładnie.
Ale co do włącznika, to myślę, że raczej nic nie będzie się działo.
  • 0

Niby nie ma ideałów, a jednak jestem.
Awatar użytkownika
Rezydent
 
Posty: 2476
Rejestracja: 24 lut 2016, 23:16
Lokalizacja: Białystok, Wysoki Stoczek
Reputacja: 393
GG: 0

Re: Nowe akwarium - Aquael Glossy

autor: adams2121 » 26 mar 2020, 16:53

adams2121 pisze:A nawet jeśli chlapnie wodą - przy założeniu że instalacja jest zgodna z normami i sztuką- powinno odłączyć zasilanie z domu /mieszkania. I tyle .


Ja wodę przelałem parę razy wierzchem przy podmianie ( za dużo Dolewałem )
Nigdy nie zalałem, ani gniazdka , ani przedłużacza ani nic innego - konstrukcja zabudowy uniemożliwia to. Od tyłu gdzie jej brak mimo zalania kilkukrotnego - nigdy woda do szafki do środka nie dotarła.

Brak zasad BHP - to każdego indywidualny problem własny
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 6364
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 1078
GG: 0

Następna

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości
cron
Reputation System ©'