Wybarwienie
Re: Wybarwienie
Karmisz w taki sposób by nadmiar pokarmu nie zalegał ci na dnie i ni gnił. Podajesz wiec takie procje która ryby są w stanie zjeść. Ja karmię na raty - rozmrażam 2 kostki np. czerwony plankton i artemii i podaje porcjami. Jak widzę że pokarm zaczyna zalegać to przestaję karmić. Mięcho podaję tak plus minus 2-3 razy w tyg.
- 0
Widzę ten filmik i jestem naprawdę zdumiony. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moje brzanki tak robiły, one boją się jak przechodzę przed akwarium, a co dopiero jak otwieram pokrywę czy wkładam rękę do wody. Może jeszcze z parę dni poczekam, aż do końca się zadomowią, dobry to pomysł? Czy lepiej od razu próbować? I jeszcze jedno, mam do dyspozycji obecnie szklarkę, czy brzanki ją jedzą? Mozna uzyc jej zamiast tych czarnych larw, poki ich nie mam?
- 0
Mattteusch pisze:Widzę ten filmik i jestem naprawdę zdumiony. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moje brzanki tak robiły, one boją się jak przechodzę przed akwarium, a co dopiero jak otwieram pokrywę czy wkładam rękę do wody.
uwierz że to normalne ja nie muszę otwierać pokrywy wystarczy że podejdę do baniaka a już przy przedniej szybie mam prawie całą ekipę a robactwo potrafią porywać z pesety nad powierzchnią
- 0
O jak fajnie. Po weekendzie wybiorę się do sklepu i kupie mrożonki. Dzięki za rady
- 0
Niestety muszę odświeżyć temat nie w sprawie wybarwienia (wiekszość samców już jest ładnie wybarwiona) ale w sprawie uciekania. Ryby już od prawie dwóch tygodni karmię według waszych zaleceń, trzymam w pęsecie (a dokładniej w szczypcach do kostek cukru :P ) pół kostki artemii i poruszam nią trochę pod powierzchnią wody, wtedy brzanki stają się bardzo aktywne i często objadają kostkę nie czekając aż się rozmrozi. Mimo tego, kiedy przechodzę koło akwarium, nawet bardzo powolutku, lub gdy np. zapalam światło w akwarium albo chociaż w pokoju, wszystkie ryby zaczynają chaotycznie szukać sobie jakiejkolwiek kryjówki. Zrobiłem im nowe kryjówki, ale nie bardzo chcą z nich korzystać, raczej wolą je kiryski, a brzanki nadal chowają się pod żabienicami i za filtrem. O co może chodzić?
- 0
Może być też tak, że tych kryjówek jest zbyt dużo, a jednocześnie zbiornik jest prześwietlony.
Chociaż jak na brzanki jest to dziwne zachowanie tym bardziej, ze masz je już stosunkowo długo.
Chociaż jak na brzanki jest to dziwne zachowanie tym bardziej, ze masz je już stosunkowo długo.
- 0
Mann am Boden
Wydaje mi się, że nie mam zbyt jasnego światła, mam LEDa z Leroy Merlin, moc 3,6 W = 32 W, 290 lumenów, temperatura barwowa 6000K. A wczesniej mialem świetlówkę T5, 8 W = 40 W, 480 lumenów o temp. barwowej 2700K i też tak się zachowywały... zmieniłem bo światło było strasznie żółte :P A może to być spowodowane padaniem światła z okna na akwarium? Chociaż nie zauważyłem zmian w zachowaniu ryb wieczorem, po zasłonięciu okien :|
- 0