Armatka torfowa
Armatka torfowa
Postanowiłem umieścić tu mój dawny pomysł,zasadę działania jak i budowę armaty torfowej.
Pojemność rury pionowej ok 10l torfu-najlepszy o ph poniżej 5, do zdobycia na wyrobiskach torfowych
,tkz. leżak-rura pozioma- to pojemnik na wodę o pojemności ok 11L.
wydajność tego ustrojstwa 10L ok 12h. Tu obowiązuje reguła żółwia goniącego ślimaka- wolno i jeszcze wolniej.
Takie nabicie lufy wystarcza na ok 500L. wody o parametrach końcowych
ph7
gh11
kh9.
W moim przypadku wystarcza to na ok 4 miesiące podmian.
Minusem jest żółty kolor wody który to nie każdemu akwaryście odpowiada,ale mam już pomysł jak się jego pozbyć modyfikując trochę ten prymitywny wynalazek,ale o tym za jakiś czas
Pojemność rury pionowej ok 10l torfu-najlepszy o ph poniżej 5, do zdobycia na wyrobiskach torfowych
,tkz. leżak-rura pozioma- to pojemnik na wodę o pojemności ok 11L.
wydajność tego ustrojstwa 10L ok 12h. Tu obowiązuje reguła żółwia goniącego ślimaka- wolno i jeszcze wolniej.
Takie nabicie lufy wystarcza na ok 500L. wody o parametrach końcowych
ph7
gh11
kh9.
W moim przypadku wystarcza to na ok 4 miesiące podmian.
Minusem jest żółty kolor wody który to nie każdemu akwaryście odpowiada,ale mam już pomysł jak się jego pozbyć modyfikując trochę ten prymitywny wynalazek,ale o tym za jakiś czas
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Re: Armatka torfowa
No mam nadzieję, że tej Łomży Export tam nie lejesz
Woytek, torf z wyrobisk jakoś przygotowujesz (płuczesz?)
czy prosto do armatki?
Woytek, torf z wyrobisk jakoś przygotowujesz (płuczesz?)
czy prosto do armatki?
- 0
thaz pisze:No mam nadzieję, że tej Łomży Export tam nie lejesz
oczywiście że leje ,tylko że w siebie
thaz pisze:Woytek, torf z wyrobisk jakoś przygotowujesz (płuczesz?)
czy prosto do armatki?
prosto z wyrobiska w lufe
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Woytku a o jakich parametrach lejesz wode do lufy
sorki za polskie znaki, a raczej ich brak
sorki za polskie znaki, a raczej ich brak
- 0
https://www.facebook.com/jednoserceniedarady
www.jednoserceniedarady.pl
www.jednoserceniedarady.pl
Tomku, nie miałem odwagi zadać tego pytania, choć śledzę wątek od początku i kopara mi opada. Teraz obaj czekamy na odpowiedź
- 0
Oj cwaniaczki, do uzyskania bardzo mięćciutkiej wody o masakrycznie niskim pH o ile Tomek może to olać o tyle Ty drogi Aleksandrze ten prosty sposób na wywar powinieneś znać od dawna bo dla altumów woda jak ta lala
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:Oj cwaniaczki, do uzyskania bardzo mięćciutkiej wody o masakrycznie niskim pH o ile Tomek może to olać .......
Tak podejrzewałem ... :/
- 0
Pozdrawiam
Tomek
シクリッド タンガニーカ