Forumowa robota - Instytut Biologii w Białymstoku
Re: Forumowa robota - Instytut Biologii w Białymstoku
Wydaje mi się że je wymieniono , na nowe , Stare poszły out, cyjanobakterie czy cus takiego miały na sobie , moja wiedza w tym zakresie jest marna (bakterii, glonów, ) za rzadko mam do czynienia
Akwarium jakiś czas żyło własnym życiem - chyba ze mylę zbiorniki , nie przygladalem się nazbyt wnikliwie , i robiłem inne rzeczy
Akwarium jakiś czas żyło własnym życiem - chyba ze mylę zbiorniki , nie przygladalem się nazbyt wnikliwie , i robiłem inne rzeczy
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
adams2121 pisze: sinice w nim były na starych korzeniach
Potwierdzam słowa Tomasza, tyle że opanowane były chwasty a zwłaszcza kryptokoronyna ( której już chyba tam nie ma).
Też nie przejmowałbym się zielenicą, bo obecnie jedyną funkcją tego baniaka jest "zatopienie" korzeni i utrzymanie w wodzie bolbitisa , światła jest tam na pewno zbyt dużo, ale pierwszą rzeczą to zdławienie nurtu z filtra i ewentualne mechaniczne jej usuwanie, dodanie np. Phosphate Removera
Sam "właściciel aranżu" niestety wobec prozy życia na chwilę obecną raczej nie w głowie ma "odpowiedzi zaradcze"
- 0
Mann am Boden
Ja bym zbadał NO3 i PO4. Jeżeli PO4 jest za wysokie w stosunku do NO3 to jako kurację można spróbować władować pistię na dwa - trzy tygodnie. Jednak przy włożeniu pistii trzeba zniwelować ruch tafli wody i lekko rozszczelnić pokrywę aby woda nie kapała na pistię. Kropla wody nagrzana od świetlówki i mocny ruch tafli wody spowoduje, że pistia padnie i jak zacznie się rozkładać to dołoży do baniaka PO4.
- 0

Seba ten zbiornik jest mocno rozchwiany, jakiekolwiek badanie na tą chwilę nic nie da.
Jest tam "stare" podłoże z bardzo grubego żwiru w którym zalega materia organiczna, baniak miał już kilka stanowisk cyjano, a że wywalaliśmy stamtąd stare ziele i korzenie i dociskaliśmy nowe substrat został wzruszony, obecnie jest tam bodajże tylko kilka gałązek dwóch gatunków bolbitisa, pistia ma niewielkie szanse, ale można napchać rogatka ( mają tam go sporo )
Jest tam "stare" podłoże z bardzo grubego żwiru w którym zalega materia organiczna, baniak miał już kilka stanowisk cyjano, a że wywalaliśmy stamtąd stare ziele i korzenie i dociskaliśmy nowe substrat został wzruszony, obecnie jest tam bodajże tylko kilka gałązek dwóch gatunków bolbitisa, pistia ma niewielkie szanse, ale można napchać rogatka ( mają tam go sporo )
- 0
Mann am Boden
W moim zbiorniku sinice występowały gdy azot był bardzo wysoki a po4 niskie.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 65
- GG: 0
Wydaje się, że od strony formalnej forumowa robota na UNIVERSITAS BIALOSTOCENSIS stała się faktem, jakieś 10 dni temu podpisałem pisuło o możliwości "publikacji" u nas newsów z "akwarystycznego wieżowca", a dzisiaj przesłałem nasz "list motywacyjny" porque
- 3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Mann am Boden
- Rezydent
- Reputacja: 91
- GG: 0
Nie wiem jak z rozdzielczością.
- 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Radek mam dla Ciebie smutną wiadomość - musisz zaaranżować baniak z danio, podobno naukowo ważna ryba

- 0
Mann am Boden