Glony
|Strona 1 z 1
- Rezydent
- Reputacja: 24
- GG: 0
Re: Glony
Kupiłem testy kropelkowe na po4 ale nie mogę sprawdzić dokładnego poziomu. Na pewno jest za duży...
- 0
- Rezydent
Przy wysokim PO4 będą glony z cała pewnością. U mnie przynajmniej tak było. Dałam preparat na zbicie fosforanów (nie pamiętam nazwy) jako media do filtra kubełkowego. Dodatkowo leję Carbo w płynie. Sytuacja znacznie się poprawiła.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
No jak kupiłem kropelkowy test i jest do 5 , a u mnie jest powyżej normy. Może 6 lub 7 . Dodaję preparat Tetra Phosphate Minus ale na razie nie spada.
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Rezydent
Wystarczy użyć złoża redukującego PO4, które wkłada się do filtra. Jest też druga opcja. Preparat w płynie. Dodaje się go do wody podczas jej podmiany. I to jest chyba prostsze rozwiązanie.
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 2
Będę lać Tetra Phosphate Minus i pisze że bezpieczne i stosować aż do spadku PO w wodzie. Zrobiłem też test na Azot NO3 i pokazuje mi że mam ok 30 mg/l . Co do Carbo w płynie to dawałem jakiś czas do wody, rośliny się trochę bujnęły , ale część akwarystów stwierdziło że to nie ma sensu bo to nie co2 w butli i nie ma sensu stosować. jedynie na glony miejscowo spryskać liście np strzykawką ... Dam znać za kilka dni czy to pomaga.
- 0
- Rezydent
|Strona 1 z 1