Restart akwarium - potrzebna pomoc
Re: Restart akwarium - pootrzbena pomoc
Panowie jeszcze jedna sprawa. Udało mi się "utargować" miejsce na akwarium. Bok ściany ma 143 cm czyli można poszaleć. Oto zdjęcie:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Ale jest jedno ale... Moja lepsza połówka chce wszystko na biało na wysoki połysk i na nóżkach:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Stawiał kiedyś ktoś akwarium na takich nóżkach, trochę się boje o panele jak i całą konstrukcję. Akwarium byłoby zamawiane na wymiar ale na pewno nie byłoby mniejsze niż 200 litrów. Piasek, szafka, woda, kamienie itp. trochę kilogramów się nazbiera... Te nóżki nie są konieczne ale byłoby dobrze gdyby były
No i akwarium będzie raczej wysokie niż głębokie czyli pomysł z gębaczami trochę odpada.
Ale jest jedno ale... Moja lepsza połówka chce wszystko na biało na wysoki połysk i na nóżkach:
Stawiał kiedyś ktoś akwarium na takich nóżkach, trochę się boje o panele jak i całą konstrukcję. Akwarium byłoby zamawiane na wymiar ale na pewno nie byłoby mniejsze niż 200 litrów. Piasek, szafka, woda, kamienie itp. trochę kilogramów się nazbiera... Te nóżki nie są konieczne ale byłoby dobrze gdyby były

No i akwarium będzie raczej wysokie niż głębokie czyli pomysł z gębaczami trochę odpada.
- 0
Ja mam 450l na 8 plastikowych nóżkach. Nóżki mają regulowaną wysokość. Jak dobrze pamiętam, to każda ma atest na 80kg.
- 0

U mnie z kolei przy zbiorniku 150x40x50 300l stelaż jest na 6 regulowanych nóżkach i nie widzę jakiegoś uginania paneli czy podobnych problemów.
- 0
No to dam na 6 nóżkach. Jest jeszcze temat szafki też pod zamówienie. Musi mieć wykonana z metalowym stelażem czy wystarczą grubsze ścianki?
- 0
Moja szafka nie ma metalowego stalaża. Wszystkie ścianki i blat zrobione są z podwójnej płyty 18 mm. Nie zauważyłem aby cokolwiek się wypaczyło czy uginało. U mnie stoi od lutego tego roku, u wcześniejszego właściciela stała od 2011 r.
- 0

Dobrze wykonana szafka (tylna płyta 18mm, porządne okleiny brzegowe) i będzie stała latami.
Ale z doświadczenia (niestety własnego) wiem, że stelaż jest jednak lepszym rozwiązaniem.
Szafka którą miałem była niestety wykonana średnio i po trochę ponad 2 latach tak zaczęła się wypaczać i chylić w jeden bok ( na szczęście na ścianę), że wymieniałem ją na stelaż w trybie ekspresowym.
Ale z doświadczenia (niestety własnego) wiem, że stelaż jest jednak lepszym rozwiązaniem.
Szafka którą miałem była niestety wykonana średnio i po trochę ponad 2 latach tak zaczęła się wypaczać i chylić w jeden bok ( na szczęście na ścianę), że wymieniałem ją na stelaż w trybie ekspresowym.
- 0
ja bym się nie zastanawiał i brał(zrobił) metalowy i obudował go ew płytą meblową wedle uznania i koloru- jednak podstawa metal i do niego kręcić płytę
płyta raz dwa zalana i zacznie puchnąć i puszczać - metal tylko zerdzewieje po jakimś czasie - mój stojak ma 5-6 lat i delikatne pierwsze wykwity wyłażą
płyta raz dwa zalana i zacznie puchnąć i puszczać - metal tylko zerdzewieje po jakimś czasie - mój stojak ma 5-6 lat i delikatne pierwsze wykwity wyłażą
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
adams2121 dobrze mowi tez pod swoj baniaczke 412l mam spawany stelaz na 6 nozkach regulowanych i obity plyta meblowa i akwarium stoi na panelach nic nie zauwazylem zeby panelom cos sie stalo
- 0
jakieś 412l
W piątek przychodzi do mnie majster robić półkę na buty. Do tego czasu podpatrzę Wasze akwaria i uzgodnię z nim co i jak z tą szafką.
Muszę szybko ogarniać ten temat żeby mi kobieta się nie rozmyśliła z tym akwarium
Muszę szybko ogarniać ten temat żeby mi kobieta się nie rozmyśliła z tym akwarium

- 0
Moja siostra ma coś takiego:
Przepraszam za jakość ale to nie ja robiłem zdjęcie.
Szafka jest na 8 nóżkach. Boki, poprzeczki wewnątrz i tył wykonane z litej płyty. Wg stolarza wytrzyma ponad 300 litrów.
Ta szafka stoi w Białymstoku zobaczymy co doradzi majster w moim mieście.
Przepraszam za jakość ale to nie ja robiłem zdjęcie.
Szafka jest na 8 nóżkach. Boki, poprzeczki wewnątrz i tył wykonane z litej płyty. Wg stolarza wytrzyma ponad 300 litrów.
Ta szafka stoi w Białymstoku zobaczymy co doradzi majster w moim mieście.
- 0