112l mojej amazonki
Re: 112l mojej amazonki
Mgiełka jest/była podczas robienia fotki. Dosypywałem piasku do zalanego zbiornika. Rurka 45cm i sypiemy w wybrane miejsce. Potem czekamy aż w rurce się uspokoi. I wyciągam. Rozgarniamy i jest. Efekt lekka mgła a nie mleko. Rano była i jest nadal woda przezroczysta.
Obecnie muszę co tydzień płukać gąbke bo wyraźnie się zapycha. A jak dzień lub dwa po plukaniu jest znowu kicha to Nowa. Kubełek odpada. Mam super dzieci i się chętnie zaopiekują zaworem. I tak mam listwę wyłączoną raz na tydzień. Nie chcę mieć basenu w pokoju. Więc nowy wewnętrzny. 1000l przepływu na pusto. Gąbka+500ml Matrix'u. Zastanawiam sie czy go nie pokruszyć bardziej i nie wsypać więcej. Powinno się dać upchnąć jeszcze jedno opakowanie 250 ml. Pojemnik ma 600ml pojemności. Ceramiki z kompletu ... Właśnie co z nią?
Jak to nie starczy na miesiąc to dam trójnik na wejście i drugą gąbke. Obecnie jest pat mini z wata jako mechanik, cyrkulacja, oczyszczanie powierzchni z filmu bakgeryjnego. Zostanie usunięty. Sam turbo 1000 i deszczownica z lekkim diy. Jak założe pokaże.
Obecnie muszę co tydzień płukać gąbke bo wyraźnie się zapycha. A jak dzień lub dwa po plukaniu jest znowu kicha to Nowa. Kubełek odpada. Mam super dzieci i się chętnie zaopiekują zaworem. I tak mam listwę wyłączoną raz na tydzień. Nie chcę mieć basenu w pokoju. Więc nowy wewnętrzny. 1000l przepływu na pusto. Gąbka+500ml Matrix'u. Zastanawiam sie czy go nie pokruszyć bardziej i nie wsypać więcej. Powinno się dać upchnąć jeszcze jedno opakowanie 250 ml. Pojemnik ma 600ml pojemności. Ceramiki z kompletu ... Właśnie co z nią?
Jak to nie starczy na miesiąc to dam trójnik na wejście i drugą gąbke. Obecnie jest pat mini z wata jako mechanik, cyrkulacja, oczyszczanie powierzchni z filmu bakgeryjnego. Zostanie usunięty. Sam turbo 1000 i deszczownica z lekkim diy. Jak założe pokaże.
- 0
Turbo 1000 już mieli kilka dni jednak żadnej pralki nie ma. Deszczownica robi swoje. Gąbka do wymiany już czeka. Zasypany urzywanym Matrixem 500ml. Woda ok. Parametry będę mierzyć w weekend przed podmianą. Jedynie małe plamki zielone na szybach. Obstawiam sprawcę syf który wyleciał przy zamianie głowic z pojemnikami.
Teraz czas na oświetlenie. Próbował ktoś świetlówki LED t5?
Teraz czas na oświetlenie. Próbował ktoś świetlówki LED t5?
- 0
Zacznę tu potem najwyżej pozprząta się do nowego wątku.
Akwarium obecne 112l. Filtr turbo 1000 oświetlenie 24w.
Z racji planu zwiększenia ilości wody w akwarium do +/- 150l poprzez zwiększenie wysokości zbiornika ( zamiana na wyższy) filtr zrobiony zostanie już na obecną 112-stkę i testować będę. W maju jak przedstawię szkła to pójdzie na swoje miejsce. Posiadam głowicę turbo 1000 i 500 oraz pat mini (do 400l/h). Kształt "doniczki" to 80x20cm podstawa i jakieś 10-15 cm wysokość. Głowica w filtrze. Tylko którą? W środku 3 kosze 15x15cm wysokość odpowiednio do wysokości filtra. Wpływ wody ala kaskada z regulowanym poziomem wody w doniczce. (Po zabawie na 40l już mam jakieś pojęcie jak to zbudować)
Teraz z czego wykonać filtr? Szkło czy spienione pvc? Albo .... mam w mieście producenta akwariów oraz firmy reklamowe które zrobią wszystko jak trzeba. Albo tak mówią. Ceny podobne. W wersji szklanej jedyny ruchomy element będzie z PCV. Tak więc mam dwa pytania którą głowicę wykorzystać oraz z jakiego materiału wykonać filtr.
Relacja z budowy w trakcie realizacji inwestycji.
Pozdrawiam z Grzegorz.
Akwarium obecne 112l. Filtr turbo 1000 oświetlenie 24w.
Z racji planu zwiększenia ilości wody w akwarium do +/- 150l poprzez zwiększenie wysokości zbiornika ( zamiana na wyższy) filtr zrobiony zostanie już na obecną 112-stkę i testować będę. W maju jak przedstawię szkła to pójdzie na swoje miejsce. Posiadam głowicę turbo 1000 i 500 oraz pat mini (do 400l/h). Kształt "doniczki" to 80x20cm podstawa i jakieś 10-15 cm wysokość. Głowica w filtrze. Tylko którą? W środku 3 kosze 15x15cm wysokość odpowiednio do wysokości filtra. Wpływ wody ala kaskada z regulowanym poziomem wody w doniczce. (Po zabawie na 40l już mam jakieś pojęcie jak to zbudować)
Teraz z czego wykonać filtr? Szkło czy spienione pvc? Albo .... mam w mieście producenta akwariów oraz firmy reklamowe które zrobią wszystko jak trzeba. Albo tak mówią. Ceny podobne. W wersji szklanej jedyny ruchomy element będzie z PCV. Tak więc mam dwa pytania którą głowicę wykorzystać oraz z jakiego materiału wykonać filtr.
Relacja z budowy w trakcie realizacji inwestycji.
Pozdrawiam z Grzegorz.
- 0
Chyba najlepiej by było jak byś zrobił testy podnoszenia... wiadomo mocniejszy filtr będzie podnosił wyżej i więcej... tylko ile faktycznie potrzeba. Czy na filtrze - pompie planujesz jakieś gąbki, czy tylko koszyk... bo jak gąbki to warto by było też sprawdzić wydajność na okres wakacji czyli czy system będzie działał z brudną gąbką - nieczyszczoną powiedzmy przez 2,5 tygodnia...
Zbiornik będzie wysoki więc pamiętaj też o tym by wziąć pod uwagę jak głęboko zamierzasz filtr w nim zamontować... czy przy tafli czy raczej schowany gdzieś nad dnem bo to na pewno też będzie miało duży wpływ na wartość podnoszenia i wydajność...
Zbiornik będzie wysoki więc pamiętaj też o tym by wziąć pod uwagę jak głęboko zamierzasz filtr w nim zamontować... czy przy tafli czy raczej schowany gdzieś nad dnem bo to na pewno też będzie miało duży wpływ na wartość podnoszenia i wydajność...
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0
Filtr - głowicę schowam w doniczce a rurka do dna. Z prefiltrem z gąbki dość rzadkiej. Tak aby większe syfy pozostawały niezassane. Gęsta gąbka lub włóknina już w doniczce by był do niej prosty dostęp. Planujemy zastosować turbo 1000 z ewentualnym zaworem by zmienić przepływ. W obecnym akwarium być może za mocno ale przy 150l już powinno być ok. Sprawdzę przepływ z 50cm wężem na wlocie. Dzięki za podpowiedzi.
- 0
Filtr w doniczce... nie znam się na takich rozwiązaniach ale czy nie będzie problemu z rozruchem... rurka bedzie musiała być chyba zalana by zassała... ale mogę się mylić...
- 0
- Rezydent
Tak,będzie zalany w komorze z ktorej nawet w czasie braku zasilania woda nie zejdzie. Na rurce będzie zawór regulacji przepływu razem z zaworem zwrotnym.
- 0
Turbina powinna być chyba w wodzie - cała zanużona
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Z zaworem zwrotnym... spory chyba musi być ten zawór by nie dusił przepływu...
- 0
- Rezydent
Będzie cała pod wodą ale w doniczce w specjalnej przegrodzie z której woda wylewać się będzie do doniczki.
Może podpowiedź z czego wykonać filtr?
Może podpowiedź z czego wykonać filtr?
- 0