Start akwarium, cykl azotowy - czy to już po?..
Re: Start akwarium, cykl azotowy - czy to już po?..
Dodałem tych bakterii (tylko wody podmienić zapomniałem z ekcytacji jak @miewan kazał) wg instrukcji na opakowaniu (10ml na 60l wody, dałem więc 40ml). Kilka godzin później zrobiłem testy (kropelkowe JBL) i nie wiem czy to normalne ale są one takie same jakie wykonałem przedwczoraj, czyli:
PH - 7,6
NO2 - 0.05
NO3 - 1-5 (coś pomiędzy tym, bo kolorek nie wskazywał jednoznacznej wartości)
NH4 - <0.05
GH - 9
KH - 4
Znaczy to tyle że akwarium poradziło sobie z tymi bakteriami co oznaczało by że jest serio dojrzałe czy po prostu testy za wcześnie wykonałem?
PH - 7,6
NO2 - 0.05
NH4 - <0.05
GH - 9
KH - 4
Znaczy to tyle że akwarium poradziło sobie z tymi bakteriami co oznaczało by że jest serio dojrzałe czy po prostu testy za wcześnie wykonałem?
- 0
Kilka godzin? Daj mu kilka dni, tygodni, cierpliwości
- 2
- Rezydent
- Reputacja: 146
- GG: 0
O ile wcześniej ociągałem się kilka msc tak teraz nie mogę się doczekać:P
Jeszcze pytanka mam:
1. Jak to jest z DOLEWANIEM wody do akwa ? Gdy ta trochę wyparuje woda z deszczownicy zaczyna mi plumkać. Wodę którą wlewam do akwarium przy podmianie przepuszczam przez filtr z węglem - mogę więc trzymać sobie wiadro wody przez niego przepuszczonej i dolewać jak zobaczę że w akwarium trochę jej wyparowało?
2. Co ile, a właściwie czy w ogóle wymieniać wodę i w jakiej ilości teraz? (ostatni raz robiłem to 10dnia tego miesiąca).
Jeszcze pytanka mam:
1. Jak to jest z DOLEWANIEM wody do akwa ? Gdy ta trochę wyparuje woda z deszczownicy zaczyna mi plumkać. Wodę którą wlewam do akwarium przy podmianie przepuszczam przez filtr z węglem - mogę więc trzymać sobie wiadro wody przez niego przepuszczonej i dolewać jak zobaczę że w akwarium trochę jej wyparowało?
2. Co ile, a właściwie czy w ogóle wymieniać wodę i w jakiej ilości teraz? (ostatni raz robiłem to 10dnia tego miesiąca).
- 0
Wodę podmieniamy 1/2 razy na tydzień do 30/40% objętości akwarium. W zależności od ilości ryb.
Całej wody nie wymieniamy nigdy .
Całej wody nie wymieniamy nigdy .
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
muchol pisze:mogę więc trzymać sobie wiadro wody przez niego przepuszczonej i dolewać jak zobaczę że w akwarium trochę jej wyparowało?
zdecydowanie tak
muchol pisze:czy w ogóle wymieniać wodę i w jakiej ilości teraz?
Ja robię to raz na tydzień/dwa ( w zależności od nastroju własnego i poczucia obowiązkowości - zdarzały mi się tylko i wyłącznie dolewki nawet przez m-c) i to w ilości nie większej niż 10% (woda z kranu),
bo
to determinuje tą czynność + wydajna lub mniej filtracja i sposób karmienia np. przy samych mrożonkach z drobną zawartością trzeba to robić częściej (samo akwa Ci to wskaże )adams2121 pisze:W zależności od ilości ryb
i
adams2121 pisze:Całej wody nie wymieniamy nigdy
kiedy akwa funkcjonowało bez chorób lub innych plag
- 0
Mann am Boden
muchol pisze:PH - 7,6
NO2 - 0.05
NH4 - <0.05
GH - 9
KH - 4
Jak dla mnie są to parametry dojrzałego zbiornika. NO2 - 0,05 wydaje mi się, że to błąd odczytu i tak naprawdę jest tam równe 0. Skoro tak i skoro pojawiło się NO3 to wszystko jest ok. Wpuszczałbym pierwsze ryby, chociaż zdecydowanie nie robiłbym tego na raz. Lepiej kilka sztuk i ponownie robisz testy, obserwujesz wzrost NO3 i decydujesz czy można coś jeszcze dołożyć czy nie, będziesz pewien jak działa Twoja filtracja.
Co do podmian, ja zwykle podmieniam raz w tygodniu, ostatnio jednak po wykonaniu testów po tygodniu NO3 miałem na poziomie 5-10ppm więc darowałem sobie podmiankę i będę robił co dwa tygodnie. Zresztą, tak po prawdzie przy obecnych temperaturach miałem otwarty zbiornik bo woda się grzała, wiec zamiast podmian wychodziły mi dolewki raz w tygodniu ze względu na wspomniane przez Ciebie parowanie wody.
- 0
Minął tydzień od wlania bakterii. Zrobiłem w tym czasie 3 razy testy. Nie zmieniło się nic prócz amoniaku (NH4) który wynosi już nawet mniej niż to <0,05 i KH którre wynosi teraz stopień więcej czyli 5. Reszta bez zmian czyli jak wyżej
NO2 mierzyłem od początku msc odkąd mam testy i ciągle jest 0.05. Nie jest to błąd odczytu Czytałem też hipotezy że testy na NO2 od JBLa przekłamują ten wynik trochę i tam gdzie jest 0 pokazuje 0.05. Dałbym link do tematu, ale jest to inne forum więc nie wiem czy mogę.
Co do podmian to chodziło mi bardziej jak często teraz i czy w ogóle podmieniać jak wlałem te bakterie:)
Mam dalej cierpliwie czekać? Po tygodniu parametry wody nie zmieniły się prawie w ogóle a więc czy może się to jeszcze zmienić?
Podam jeszcze wyniki wody z kranu której testy wykonałem 19stego tego msc bo w sumie tego jeszcze nie zrobiłem a może się to przydać:
PH - 7,4-7,6
NO2 - 0,05
NO3 - <0,05
NH4 - poniżej <0,05
KH - 10
GH - 14
muchol pisze:PH - 7,6
NO2 - 0.05
GH - 9
NO2 mierzyłem od początku msc odkąd mam testy i ciągle jest 0.05. Nie jest to błąd odczytu Czytałem też hipotezy że testy na NO2 od JBLa przekłamują ten wynik trochę i tam gdzie jest 0 pokazuje 0.05. Dałbym link do tematu, ale jest to inne forum więc nie wiem czy mogę.
Co do podmian to chodziło mi bardziej jak często teraz i czy w ogóle podmieniać jak wlałem te bakterie:)
Mam dalej cierpliwie czekać? Po tygodniu parametry wody nie zmieniły się prawie w ogóle a więc czy może się to jeszcze zmienić?
Podam jeszcze wyniki wody z kranu której testy wykonałem 19stego tego msc bo w sumie tego jeszcze nie zrobiłem a może się to przydać:
PH - 7,4-7,6
NO2 - 0,05
NO3 - <0,05
NH4 - poniżej <0,05
KH - 10
GH - 14
- 0
Przypomnij ile dni filtr pracuje bez przerwy? Nadal uważam, że te NO2 na poziomie 0,05 to pic. Wpuść coś do tego zbiornika, kup 3-4 gupiki potrzymaj tydzień i wszystko się wyjaśni.
- 1
Za chwilę będzie miesiąc jak chodzi non-stop. 4 maluteńkie gupiki ogarną temat? Bo to nawet gówienek za dużo nie narobi
Kk to jadę do zoologicznego po gupiki, przy okazji zobaczę może będą mieli testy na NO2 od zooleka (w co wątpię:P).
Kk to jadę do zoologicznego po gupiki, przy okazji zobaczę może będą mieli testy na NO2 od zooleka (w co wątpię:P).
- 0
Kupiłem tylko 3 gupiki bo trochę drogie były (5zeta) ale za to wyrośnięte są. Widziałem nawet jakieś pyszczaki po 16 zyla, jednak na niektórych widziałem postrzępione płetwy.. Dostałem też ostatni w sklepie kropelkowy test na NO2 od zooleka z zakresu 0-1,5mg/l którego opakowanie wyglądało jakby sporo przeszło:P ! Zrobiłem teraz z jego pomocą test i NO2 wynosi 0! (Albo nawet mniej bo kolorek w próbówce jest jeszcze mniej intensywny niż na skali ). W moim przypadku potwierdza się więc teza że testy NO2 od JBLa po pewnym czasie podają błędny wynik (choć u mnie od razu po otworzeniu odczynnika i użycia go testy pokazywały 0,05..). Zaraz wypuszczam gupiki z woreczka już do akwarium jak wyrówna się temp. I będę robił wyniki standardowo co 3 dni zobaczymy co będzie się działo z wodą z 3 mini rybkami w akwa.
Btw. dzięki każdemu za dotychczasową pomoc!;)
Jeszcze pozwolę sobie edytować i dopowiedzieć że jak podmieniałem wodę i czyściłem szyby to zauważyłem na jednym kamieniu brązowe kropeczki (pewnie okrzemki), a na kolejnych dwóch taki zielony meszek jakby (który bardzo łatwo schodził) jednak nie usuwałem go całego. Zresztą i tak są tego malutkie ilości. No i do tego dochodzą te białe kropeczki na szybach o których wspominałem wcześniej.
Btw. dzięki każdemu za dotychczasową pomoc!;)
Jeszcze pozwolę sobie edytować i dopowiedzieć że jak podmieniałem wodę i czyściłem szyby to zauważyłem na jednym kamieniu brązowe kropeczki (pewnie okrzemki), a na kolejnych dwóch taki zielony meszek jakby (który bardzo łatwo schodził) jednak nie usuwałem go całego. Zresztą i tak są tego malutkie ilości. No i do tego dochodzą te białe kropeczki na szybach o których wspominałem wcześniej.
- 0
Ostatnio zmieniony 30 sie 2018, 02:07 przez muchol, łącznie zmieniany 1 raz